Úrsula Viñolas amb els seus alumnes a l'aula de projectes de l'Escola Massana
Úrsula Viñolas amb els seus alumnes a l'aula de projectes de l'Escola Massana

RECERCA SOBRE L'ORNAMENTACIÓ

L'atracció per cultures llunyanes i cercar aquells trets diferenciadors per poder adquirir coneixements per interpretar el significat de les seves expressions artístiques varen portar-me a l'Àfrica entre altres llocs.

 

Els estudis sobre els diferents grups ètnics africans, la seva cultura, la seva ornamentació corporal, la indumentària.., m'han propiciat a donar-ho a conèixer impartint conferències.

Des dels origens i a través del temps, les diverses cultures tenen la necessitat d'ornamentar el seu cos com a suport d'expressions simbòliques, comunicatives i estètiques.

 

La dignitat de l'ofici

Aquestes cultures mantenen vives l'herència d'una manera de fer, encara avui, i posen de manifest la noblessa del treball manual.

Fossa a la cera perduda

Una tècnica que encara, avui dia, utilitzen pobles de l'Âfrica és la fossa a la cera perduda amb motlle tancat. Per tal d'experimentar com es treballa, faig diverses estades a Ghana i Burkina Faso.

En aquestes imatges, podem veure:

- Col·locació de motlles al forn a Kofrofrom, Ghana.

- Forn agafant temperatura.

- Motlle a punt d'obrir, Gaoua, Burkina Faso.

- Peces de bronze, Kumasi, Ghana.

L'etnòleg francès John Barbot, l'any 1678, va escriure en el seu "journal d'un voyages": "les foses en or són d'una gran perfecció, els artistes europeus tindran dificultats per imitar-les".

 

Boles de pasta de vidre

La tradició de manufacturar artesanalment perles de pasta de vidre ve de molt antic, actualment és realitzada majoritariament per dones i sobretot a Mauritania, Ghana, Nigeria i Mali, entre d'altres.

Altres tècniques

El forjat, cicellat, gravat i la filigrana entre d'altres, són tècniques utilitzades pels "enadan" forgerons. He gaudit de la seva hospitalitat i amabilitat per mostrar-me el seu treball per les terres d'Agadez, Tamanraset i Tombouctou.

Observar la bellesa d'aquests homes i dones, la seva forma de vida i com utilitzen altres tècniques per manufacturar les seves joies m'ha aportat una àmplia visió d'aquest noble ofici.

OBRA PERSONAL

Els viatges, la percepció d'espais plurals i rics que es nodreixen de tradició i d'innovació, m'han propiciat experiències creatives.

L'acte d'observar amb sensibilitat i la inquietud per conèixer, es consoliden amb la formalització de les joies.

Construeixo les meves peces amb la memòria d'aquestes experiències, aquestes conformen un "memorandum".

 

 

Paissatges

Un territori on la mida, la disposició, la relació entre l'interior i l'exterior ens embolcalla, on la llum pot ser la vida d'un espai i la foscor la seva ànima.

 

Paradigma

Aquestes joies volen ser un testimoni d'una realitat antropològica significada per la complexitat, el conflicte i al mateix temps, volen potenciar l'encontre ètnic i el diàleg intercultural.

 

Hamimam

Hamimam

Tata

Tata

Ramon, relacions personals

Variacions
Variacions

EL PRIMER CRONÓGRAFO DE LA HISTÓRIA

Aquest es possiblement el primer cronògraf de la història.

Va ser descobert a començaments de l'any 2013 en una subhasta de guardatemps antics.

Es tracta del compte-tierce de Louis Moinet, construït per aquest genial rellotger francès durant els anys 1815 i 1816

Aquest moviment, oscila a 216.000 alternàncies/hora (30 Hz), una frecuència inimaginable en aquella època - no seria superada fins 100 anys desprès per el Mikrograph de Heuer amb les seves 360.000 alternàncies/h-. Li proporciona una presició de 1/60 de segon.

Les seves diferents esferes, totalitzen segons, minuts, hores i l'agulla central totalitza 1/60 de segon.

 

 

 

Este es posiblemente el primer cronógrafo de la historia.Fue descubierto a principios del año 2013 en una subasta de guardatemps antiguos.

Se trata del compte-tierce de Louis Moinet, construido por este genial relojero francés durante los años 1815 y 1816.

Este movimiento, oscila a 216.000 alternancias / hora (30 Hz), una frecuencia inimaginable en aquella época - no sería superada hasta 100 años después por el Mikrograph de Heuer con sus 360.000 alternàncies/h-. Le proporciona una precisión de 1/60 de segundo.

Sus diferentes esferas totalizan segundos, minutos, horas i la aguja central contabiliza 1/60 de segundo.